CONTACT MEDIA HUB PARTNERSHIPS TAILORED SOLUTIONS PLATFORM BUSINESS SOLUTIONS
Back - PRESS ARTICLE
October 31 2022

All about SAF-T reporting

For large taxpayers, this year brought a new declaration, and the implementation of the SAF-T [Standard Audit File for Tax] concept is an intensely debated topic, in addition to RO e-Invoice and RO e-Transport. Biz Magazine spoke with our colleague, Lucian Oprea, Business Solutions Manager at Arggo to find out more details about all these.

PRESS ARTICLE

Pentru marii contribuabili anul acesta a adus o nouă declarație, iar implementarea conceptului SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un subiect intens dezbătut, pe lângă e-Factura și e-Trasport. Am stat de vorbă cu Lucian Oprea, Business Solutions Manager în cadrul Arggo pentru a afla mai multe detalii despre raportarea SAF-T care reprezintă o obligativitate pentru toți contribuabilii, din anul 2023 contribuabilii mijlocii, iar din 2025 cei mici.

Ce este SAF-T, la ce ajută și ce obligații au contribuabilii?

Lucian Oprea: SAF-T este un fişier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil către autoritățile fiscale, într-un format standardizat de date. Astfel, se poate realiza mult mai uşor o analiză şi un control fiscal. În plus, se asigură transparenţa şi creşterea gradului de încredere între autoritățile fiscale şi contribuabil. Ordonanța Guvernului nr. 11/2021 pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală prevede obligația depunerii acestui fișier pentru contribuabilii mari începând cu 1 ianuarie 2022, pentru contribuabilii mijlocii chiar începând cu anul viitor, iar pentru contribuabilii mici în anul 2025.

Ce trebuie să cunoască companiile?

Lucian Oprea: Pentru a veni în întâmpinarea companiilor și a facilita raportările pe care acestea trebuie să le transmită către autoritățile fiscale din România, colegii mei din Arggo au dezvoltat două soluții de raportare SAF-T care să îndeplinească cerințele legale, oferind consultanță și suport post-implementare. O soluție este Arggo SAF-T for Dynamics care se adresează acelor companii care utilizează ERP-uri din suita Microsoft Dynamics, precum Dynamics 365 Business Central, NAV, AX, Dynamics 365 for Finance & Operations. Această soluție este integrată în sistemul ERP și funcționează ca o extensie fără a altera procesele existente. Cealaltă soluție este Timeqode SAF-T care poate fi implementată indiferent de sistemul ERP utilizat de companie, pentru a obține declarația SAF-T. Astfel, soluția de sine stătătoare, validează datele din diverse sisteme, generează fișierul XML și salvează un istoric al declarațiilor și al informațiilor încărcate. Soluțiile răspund cerințelor autorităților fiscale din România.

Care sunt etapele procesului de implementare?

Lucian Oprea: În procesul de implementare a raportării trebuie să fie luate în considerare două etape: etapa de pre-implementare, în care contribuabilul analizează dacă datele pe care le deține sunt corecte și etapa de alegere și implementare a soluției IT, care va fi utilizată recurent pentru raportare. În soluțiile Arggo pentru obținerea declarației, realizate în suita de ERP-uri de la Microsoft, toate informațiile necesare se extrag automat, iar utilizatorii vor avea o procedură detaliată pe care o pot urma pentru parametrizări și verificări. Astfel, cu ajutorul soluției SAF-T for Dynamics toți pașii sunt finalizați în sistemul contabil înainte ca fișierul semnat electronic să fie transmis pe o rețea securizată către portalul ANAF. Aceeași metodă fiind valabilă și pentru soluția Timeqode SAF-T, cu mențiunea că oferim servicii de consultanță pentru extragerea datelor. În plus această soluție fiind dezvoltată de către noi de la zero oferă posibilitatea adaptării ei la orice sistem contabil. Astfel, dacă se dorește integrarea cu un sistem contabil pentru preluarea automată a datelor se pot adăuga conectori specifici. Având la bază o aplicație web, Timeqode SAF-T poate fi accesată de pe orice tip de dispozitiv, și poate fi utilizată pentru a gestiona fluxuri de business.

Printre clienții companiei Arggo care utilizează raportarea SAF-T enumerăm: Automobile Bavaria, Agrii, Axpo, Baumit, Băneasa Shopping City, BIC, Beciul Domnesc, Blue Air, Cotton Tex, KFC, Pizza Hut, Millenium, Libra Bank, Kruk, Kwizda Agro, Synevo, Scania, Secom, Veolia, Viarom etc.

Read the original article on revistabiz.ro

PRESS ARTICLE
October 31 2022

How can we help?


Schedule a meeting, start a project, gain insight or just say hello, we're happy to hear from you!



background




© ARGGO 2024