CONTACT MEDIA HUB PARTNERSHIPS TAILORED SOLUTIONS PLATFORM BUSINESS SOLUTIONS
Back - PRESS ARTICLE
December 21 2021

Andrei Carcu, General Manager at Arggo: What make us different are people

Club Antreprenor magazine - Andrei Cârcu gave an interview to Club Antreprenor magazine and answered 21 questions regarding Arggo`s business plans, clients, but also about the Arggonauts team.

PRESS ARTICLE

Am stat de vorbă cu Andrei Cârcu, Director General în cadrul companiei Arggo, una din cele mai importante companii din România care creează soluții software de business și furnizează servicii de consultanță. Despre povestea Arggo, planurile ambițioase pentru următorii ani și despre ce îi diferențiază de competitori, aflați din cele ce urmează.

1. Care este povestea Arggo, cum a luat naștere compania?

Arggo și-a început activitatea în 2014, pornind de la un grup de oameni care au crezut că se poate face business și altfel. Cu toții lucram într-o mare companie românească de IT care se pregătea să intre în faliment. O parte din oameni au plecat din țară, alții au acceptat oferte inferioare pentru că trebuiau să se întrețină, eu împreună cu 13 colegi am decis să ne asumăm riscul de a încerca de la 0.

2. De ce ați ales acest domeniu de activitate?

Pentru că îți oferă posibilitatea de a vedea într-un termen scurt business-uri atât de diferite și astfel poți să îți dezvolți foarte ușor gândirea. Mai departe poți să îți folosești experiența acumulată pentru a veni cu soluții și mai relevante pentru clienții tăi, în final având satisfacția că există companii de la foarte mici la foarte mari care își desfășoară întreaga activitate pe baza fluxurilor de lucru gândite de tine.

3. Ce obiective ați avut în momentul demarării activității?

Obiectivul imediat a fost acela de a ne susține clienții cu care colaboram deja de ani de zile, care se bazau pe noi in continuarea activității lor și pe care nu puteam să-i dezamăgim. După această perioadă de stabilizare am început să ne facem planurile de extindere, să creștem echipele și să găsim soluțiile complementare pe care să le oferim clienților noștri.

4. Care au fost riscurile asumate de la început?

Cel mai mare risc asumat a fost chiar înființarea companiei. Am subestimat puțin reticența companiilor de a semna contracte cu o companie nou inființată, chiar dacă la nivel personal ne cunoșteau de ani de zile. Am bătut însă țara în lung și în lat, am vizitat fiecare client și i-am convins că intențiile noastre sunt serioase.

5. Ce vă diferențiază de competitori? Cum apreciați competiția/concurența în sectorul de piață în care vă desfășurați activitatea?

Ce ne diferențiază în primul rând sunt oamenii. În momentul acesta după cum bine știm cu toții există un deficit semnificativ de resurse calificate în domeniul IT. Chiar și din cei existenți marea majoritate lucrează în zona de outsourcing pentru companii străine. Astfel, cel mai important lucru pentru fiecare companie din domeniul IT este să atragă și să-și păstreze oamenii buni. Concurența cred că este benefică în orice domeniu fiindcă ne ajută să vrem să fim mai buni în fiecare zi. Clienți există pentru toată lumea, singurul diferențiator cred că este acela că dacă ești în top poți alege proiectele pe care vrei să le faci și în condițiile corecte pentru toată lumea, atât de timp, cât și financiare.

6. Povestiți-ne despre produsele și serviciile oferite de Arggo. Pe care mizați în următorii ani?

Activitatea Arggo a pornit de la implementarea de soluții de tip ERP (Enterprise Resource Planning) unde încă din primul an de activitate am atins nivelul de parteneriat Gold în relația cu Microsoft. Ce însemnă o implementare de acest gen? Înseamnă că în funcție de nevoile clientului noi venim și analizăm activitatea companiei și toate fluxurile de lucru existente, venim cu propuneri de îmbunătățire și implementăm și soluția ERP potrivită pentru a obține rezultatele dorite de client.

Văzând că unele din fluxurile clienților nu sunt neapărat necesare a fi integrate direct în ERP am pornit acum 4 ani dezvoltarea Timeqode, platforma proprie low-code de dezvoltare de aplicații. Scopul ei este pe de o parte în a ne ajuta să construim aplicații friendly disponibile pe orice device, iar pe de altă parte să le oferim clienților noștri posibilitatea de a-și dezvolta și ei singuri aplicații in-house.

7. Intenționați să vă extindeți rețeaua de produse și servicii? Dacă da, de ce, dacă nu doriți să faceți acest lucru, de ce?

În domeniul IT nu cred că poți să te mulțumești niciodată cu ce faci în momentul actual. Planul nostru pentru anul viitor este ca din experiența acumulată de-a lungul timpului în proiectele noastre de implementare să construim produse de sine stătătoare în platforma Timeqode. Astfel vom putea să le oferim la un preț competitiv clienților care poate în momentul de față nu își permit o implementare personalizată a fluxurilor lor de lucru. În același timp țintim să ne extindem și rețeaua de parteneri cu această ocazie astfel încât produsele noastre să poată ajunge la cât mai mulți clienți.

8. Ce ne puteți spune despre portofoliul de clienți al companiei?

Clienții noștri sunt în proporție de 99% din sectorul privat. În acest moment avem peste 150 de clienți activi din industrii foarte diverse, predominant în zona de distribuție, servicii, producție și retail.

9. Cum percepeți apetitul către digitalizare/automatizare în aceste vremuri tumultoase marcate de pandemie?

Apetitul a crescut forțat în perioada pandemiei. Însă digitalizarea nu se poate realiza peste noapte dacă nu ai făcut niște pași în prealabil. Clienții care aveau deja un plan în acest sens doar l-au accelerat și l-au putut implementa. Cei care vedeau digitalizarea ca pe ceva pe termen lung au început să facă pași mărunți, însă fără o fundație solidă nu au putut să își digitalizeze tot ce și-ar fi dorit.

10. Digitalizarea este un proces continuu sau ceva ce odată făcut, beneficiezi pentru totdeauna?

Digitalizarea trebuie să țină pasul întotdeauna cu dezvoltarea companiei, nu trebuie văzută ca pe un proiect cu un început și un sfârșit. Într-adevăr efortul inițial este mai mare, însă apoi întreținerea și actualizarea fluxurilor de lucru trebuie să intre în activitatea curentă a oricărei companii, drept dovadă unele aleg să înființeze departamente speciale pentru acest lucru.

11. Ce industie/domeniu/sector din România considerați că are nevoie urgent de digitalizarea proceselor?

Toate companiile au nevoie de digitalizare în condițiile de astăzi. Cel mai important cred însă că rămâne sectorul public, care are de recuperat zeci de ani de lipsă de investiții în zona aceasta. Din zona privată aș menționa ca exemplu sectorul de construcții, care ar trebui să contribuie foarte mult în investițiile publice în următorii ani.

12. Cum vedeți digitalizarea administației publice în România? Apreciați procesul de digitalizare al ANAF? (SAF-T, e-factura)

Orice digitalizare în interfața cu autoritățile statului cred că este binevenită și susținută de mediul de afaceri chiar dacă inițial implică niște costuri adiționale pentru companii. Cel mai important însă va fi modul în care autoritățile vor reuși să interpreteze corect volumul uriaș de informații noi pe care le vor primi, atât din punct de vedere tehnic unde au fost atâtea probleme la cardul de sănătate de exemplu, cât și din punct de vedere calitativ al interpretării informațiilor primite.

13. Pentru antreprenorii care nu au tangență cu zona digitală, deși sunt experți în domeniul lor, cum îi puteți convinge de beneficiile digitalizării proceselor lor de lucru?

Cea mai simplă variantă de convingere și defapt metoda prin care începem majoritatea proceselor de digitalizare este un „Proof of concept”. Asta înseamnă că luăm un flux cât mai simplu din cadrul companiei, îl digitalizăm, îl punem în producție și de acolo beneficiile încep să se vadă de la sine.

14. Presupunând că ați aplica soluțiile Arggo pe toate industriile existente din România, cum s-ar diferenția față de o țară care are aproximativ aceeași populație sau chiar mai mică cum este cazul Belgiei sau Greciei?

Soluțiile noastre nu se diferențiază în funcție de țară, ele fiind implementate în acest moment și în alte țări, de cele mai multe ori în cadrul unor multinaționale în care am avut întâi posibilitatea de a implementa inițial în România.

15. Considerați că digitalizarea favorizează crearea sau pierderea anumitor job-uri?

Digitalizarea prespune o transformare a job-urilor astfel încât cu timpul task-urile repetitive să dispară, iar angajații, de la cel mai mic și până la cel mai mare nivel, să se poată concentra pe task-urile care aduc cu adevărat un plus de valoare companiei. În același timp există suficiente domenii în care există o lipsă acută de forță de muncă, astfel încât digitalizarea ar trebui concentrată cu prioritate în domeniile în care ar putea compensa parțial și lipsa de personal.

16. Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Arggo în prezent?

Cea mai mare provocare rămâne pandemia și efectele pe care aceasta le are asupra mentalului fiecăruia în primul rând. Chiar dacă eram o companie digitalizată încă dinainte de pandemie și nu am fost afectați din acest punct de vedere, partea de interacțiune umană sau mai degrabă lipsa ei în anumite momente încă reprezintă un challenge. Sperăm ca lucrurile să se normalizeze pe cât posibil anul viitor și să ajungem la un mod de lucru hibrid pe termen lung care să împace viața personală cu cea de birou.

A doua mare provocare este legată de acest termen de digitalizare pe care toată lumea îl aude aproape în fiecare zi dar nu știe exact ce înseamnă. Este un teritoriu necunoscut pentru mulți dintre clienți, și atunci trebuie să le explicăm cu foarte mare atenție ce înseamnă procesul de digitalizare, ce riscuri există și cel mai important, că el nu poate avea loc fără implicarea activă a resurselor interne. Mulți nu înțeleg acest lucru și se așteaptă ca digitalizarea să aibă loc peste noapte în urma implementării plătite unui furnizor.

17. Cum încheie Arggo acest an din punct de vedere financiar?

Anul acesta ne vom păstra tendința din anii anteriori de a crește organic cu 20-25%, urmând să depășim 4 milioane de Euro ca și cifră de afaceri.

18. Care sunt responsabilitățile pe care un bun GM trebuie să le aibă mereu în vedere?

Cea mai importantă lecție pe care am învațat-o este că un GM nu poate să le facă singur pe toate. Trebuie să găsească persoanele potrivite în cadrul companiei cu care să împartă responsabilitățile. Pe de o parte va avea astfel mai mult timp să se concentreze pe dezvoltarea companiei și în același timp va oferi posibilitatea și altor oameni de a avansa și de a putea prelua un rol cu responsabilități mai mari.

19. Dacă ați avea ocazia de a începe totul de la zero, ce ați face diferit?

Nu aș face nimic diferit, deoarece toate greșelile pe care le faci pe parcurs te ajută să devii mai bun. Ca și în viață, indiferent cine și cât te sfătuiește, sunt lucruri pe care trebuie să le trăiești pe propria piele ca să le înveți cu adevărat.

20. Care au fost/sunt modelele dumneavoastră de antreprenori din România și din străinătate?

Nu pot să spun că am un model anume. Admir mulți dintre antreprenorii români și mă bucur că în ultimii ani apar tot mai des povești de succes din care putem să ne inspirăm. Încerc să preiau orice idee bună văd însă cred că fiecare dintre noi este unic și astfel trebuie să ne găsim propriul stil, neexistând o rețetă unică pentru succes.

21. Ce sfaturi aveți pentru antreprenorii aflați la început de drum?

În primul rând să creadă cu adevărat în ideea lor de business. Să-și găseasca segmentul lor de piață și să înceapă cu un “minimum viable product”. De multe ori nu realizăm că poate ideea noastră poate părea în teorie foarte bună, însă singurul care poate da un verdict și care ne poate ajuta să îmbunătățim un produs sau serviciu este clientul. Să își contureze întotdeauna un plan de afaceri față de care să facă periodic o comparație, să muncească cât mai mult în primii ani și să nu renunțe la principii pentru niște câștiguri pe termen scurt.

Read the original article on clubanteprenor.ro

PRESS ARTICLE
December 21 2021

How can we help?


Schedule a meeting, start a project, gain insight or just say hello, we're happy to hear from you!© ARGGO 2023