CONTACT MEDIA HUB PARTNERSHIPS TAILORED SOLUTIONS PLATFORM BUSINESS SOLUTIONS
Back - PRESS ARTICLE
November 28 2022

Technology does not dictate business direction, but supports business strategy

The interest of companies in the implementation of digital solutions is still high, but the adoption strategies are missing and the ways of approaching all these things are not known, is the opinion of our colleague Andrei Toma, Digital Business Advisor.

PRESS ARTICLE

Interesul pentru implementarea soluțiilor digitale la nivel de companii este, în continuare, ridicat, însă lipsesc strategiile de adopție și nu sunt cunoscute modurile de abordare a lucrurilor, este de părere Andrei Toma, Digital Business Advisor la ARGGO, companie specializată în consultanță și dezvoltare de software."Aici intervine rolul consultanților, iar noi, în Arggo, îndrumăm oamenii, pentru că am trecut prin acest proces într-un mod repetat și, de aceea, este necesară o primă discuție, pentru a cristaliza strategia digitală pliată pe fiecare tip de companie. Strategia digitală se poate adapta la specificul organizației, poziționarea în piață, stilul de management sau componența echipei. Primul pas în abordare, pe care îl avem în momentul în care inițiem o discuție cu un potențial client, este acela de a putea armoniza strategia de business a companiei cu strategia digitală. Acesta este un factor important și, în mod clar, această discuție are o componentă educațională, pentru că stabilim metodologia și modul de lucru în care se pot implementa cu succes anumite soluții. Ulterior, ne uităm în zona de procese și de «change management», care sunt, de asemenea, componente importante, pentru ca mai apoi să intre în scenă și tehnologia. Aceasta, surprinzător, nu dictează implementarea, ci businessul. Tehnologia ajută în execuția strategiei de business", explică Andrei Toma.

Pentru domeniul construcțiilor, Arggo a dezvoltat o aplicație dedicată, care are ca obiectiv automatizarea șantierelor. Această aplicație poate gestiona zona de comenzi în șantier, ulterior consumurile realizate prin raportarea lor directă în aplicație și, în același timp, pontajul muncitorilor care lucrează într-unul sau mai multe șantiere, simultan. Totodată, aplicația include funcționalități de monitorizare a proiectelor prin care companiile pot verifica și vedea în timp real componența echipelor, gradul lor de încărcare, modul în care reacționează și cât de repede răspund la anumite solicitări interne sau externe.

Sectorul construcțiilor este, în esență tradițional, prin urmare sunt pași destul de mici făcuți în această direcție, iar implementările Arggo sunt pentru clienți precum Viarom, Sicor, Baumit, Dedeman, Băneasa Shopping City etc.

Soluții adaptate tuturor tipurilor de companii de construcții

Portofoliul Arggo include soluții pregătite pentru a face față tuturor provocărilor pe care le pot întâmpina companiile care activează în construcții atât în zona de proiectare și ofertare, cât și în zona de execuție.

"Înainte de orice sistem sau aplicație mobilă specifică, este necesar ca fiecare companie să aibă implementat sistemul Core, reprezentat de soluția Enterprise Resource Planing (ERP). Aceasta are rolul principal de a aduce în același loc activitatea operațională reprezentată de șantiere (proiecte), flux de achiziții de la furnizori, de vânzări și facturare către clienții finali și stocuri de materiale și resurse, urmat de efectul acestor activități în departamentul financiar-contabil. Noi implementăm ERP-ul Dynamics 365 Business Central de la Microsoft, cunoscut anterior ca Navision, fiind o soluție internațională foarte solidă, cu o istorie de 35 de ani de implementare la nivel global, validată pe multe piețe și industrii având peste 150.000 de implementări.

Pe lângă sistemul informatic central, practica din șantier ne-a arătat că sunt necesare aplicații specifice, care se efectuează de către muncitorii din șantiere. În acest sens, aplicația Arggo dedicată pentru construcții automatizează anumite procese din șantier: preluarea de comenzi din partea dirigintelui de șantier (structura echipei, materiale și utilaje), raportarea a ceea ce s-a consumat, a ceea ce s-a executat în șantier și pontajul muncitorilor. Dintre toate companiile cu care am discutat sunt foarte puține cele care au rezolvate aceste trei lucruri", a precizat Andrei Toma.

Pe lângă aplicațiile specifice portofoliul Arggo mai include sisteme gata realizate, care pot ajuta, într-un timp scurt, departamentele conexe. Câteva exemple în acest sens ar fi aplicația de deconturi, aplicația de achiziții (PR/PO) sau aplicația de gestionare a facturilor de la furnizori.

"Dificultățile ridicate ca «obiecții» din partea constructorilor sunt lipsa forței de muncă calificată, instruirea utilizatorilor și gradul lor de competențe digitale, la care se adaugă faptul că nu au clienți digitali. Spun «obiecții» pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt numai pretexte pentru a nu acționa în implementarea de soluții de digitalizare. Există și provocări reale, cum ar fi slaba colectare a informațiilor din șantiere: consumuri și rapoarte corelate cu situația de lucrări pentru a măsura productivitatea din șantier. Tocmai din acest motiv, noi am ales să creăm o aplicație care face exclusiv acest lucru. Apoi vorbim de creșterea prețurilor la materialele de construcții, inflația generalizată care în mod evident nu sunt în controlul nostru individual", a mai precizat reprezentantul Arggo.

Orientare către aplicații simple, user friendly

Pe termen scurt și mediu, specialiștii de la Arggo și-au propus să lanseze aplicații simple, "friendly", așa cum este și aplicația dedicată industriei construcțiilor.

"În perioada următoare, vom adăuga și noi rapoarte în aplicație. Spre exemplu, un total comandat vs total consumat sau total recepționat vs total executat - câteva date comparative pentru a le fi și mai ușor celor care gestionează mai multe șantiere simultan. O altă zonă la care ne gândim este cea de monitorizare a proiectelor/ șantierelor. Cu toate că acestea se pot urmări în ERP, în anumite situații e necesar să le putem gestiona cu o soluție independentă.

Pe termen lung, obiectivul nostru este «cetățeanul digital». Înseamnă că, în momentul în care există o maturitate digitală sau un scor crescut al maturității digitale în organizație, personalul de IT sau cel din departamentul digital pot să-și creeze propriile aplicații de care au nevoie. Când discutăm despre construirea de aplicații simple avem și instrumentul potrivit prin care putem face acest lucru, și anume platforma de tip low-code/ no-code, Timeqode. Platforma, fiind low-code, înseamnă că nu necesită cunoștințe avansate de programare și permite atât echipei Arggo, cât și oricărui client, să creeze aplicații din orice flux de business, indiferent de complexitatea acestuia. Procesele sunt ușor de implementat și de administrat, rezultând astfel acele aplicații user-friendly, care pot fi utilizate de pe orice tip de dispozitiv. Platforma permite, totodată, integrarea cu sistemele interne sau externe implementate, care se regăsesc în cadrul oricărei companii. Pe de altă parte, vreau să vă spun că am testat-o în raport cu alte platforme internaționale și stăm foarte bine. Acest lucru demonstrează, încă o dată, calitatea și forța noastră în zona de IT. În cadrul platformei avem agregate tehnologii complementare care ne ajută să putem răspunde oricărei provocări tehnice: RPA, OCR, semnătură digitală, IOT", a mai explicat Andrei Toma.

În ceea ce privește soluția ERP - Microsoft Navision, aflată în marea familie Dynamics 365 Business Central, aceasta este acum disponibilă cu prioritate de implementare în companiile mici și mijlocii, care până acum era destul de greu accesibilă, fie din motive de finanțare, fie din cauza timpului îndelungat de implementare. "Acum, aceste bariere sau ștachete au fost coborâte, adică orice companie va putea avea implementată o soluție de ERP de calibru internațional. Mai concret, avem pregătite pachete de implementare standard care încep de la câteva săptămâni. Având costuri accesibile, ne așteptăm la creșteri substanțiale pe acest segment. Mai mult decât atât, cu existența fondurilor din PNRR, aceste sisteme se califică și sunt eligibile de finanțare. Suntem foarte încrezători că vom avea o contribuție importantă la nivel local", a mai spus reprezentantul Arggo.

Presiunea prețurilor afectează și activitatea din IT

În contextul inflației care afectează întreaga economie, pe toate planurile, există o presiune la nivelul costurilor salariale și în cadrul companiilor de IT, presiune dublată de internaționalizarea proiectelor, care face foarte atractivă piața muncii din Europa, făcând tot mai provocatoare menținerea oamenilor valoroși în piața de IT din România.

"Uitându-ne acum și din alt unghi, la fel ca în cazul oricărei investiții, este necesar să privim o soluție/ sistem informatic/ automatizare în raport cu valoare adăugată pe care o aduce o astfel de implementare. Și aici putem măsura productivitatea, din punct de vedere al economiei de timp sau al optimizării de costuri și, în acel moment, prețul trece în planul 2 sau 3. De asemenea, ne putem gândi la costuri de oportunitate - ce se întâmplă dacă nu fac nimic acum? Voi mai fi relevant/ voi mai fi competitiv? Ce costuri am acum prin faptul că nu pot fi eficient în a vedea profitabilitatea pe șantier/ sau etapă, cum sunt costurile mele acum față de cele bugetate? sau care este gradul de încărcare a muncitorilor? În câte șantiere lucrează simultan? Sau alt exemplu: ce calificări ale oamenilor sunt necesare în următorul proiect și pe cine mă pot baza?

În același timp, este bine să ne uităm și la «total cost of ownership» pe o anumită perioadă de timp (1, 3 sau 5 ani), care este beneficiul total sau cum voi arăta eu, ca business, în aceeași perioadă timp. Voi putea reacționa mai bine la modificările de orice fel, voi ajunge mai repede la următorul «milestone», voi fi mai atractiv pentru noile generații, ca angajator? În acești termeni consider că ar fi indicat să fie judecate toate aceste soluții implementate în cadrul oricărei companii.

Apoi după implementare, la fel de important este să ne uităm la cum măsurăm eficiența sau sporul de productivitate adus de acea soluție și modul în care a rezolvat problema pe care o aveam înainte de implementare. În general, ca industrie a construcțiilor avem multe de recuperat în ceea ce privește adoptarea soluțiilor digitale, fiind o mare oportunitate pentru că avem privilegiul de a merge pe un drum «asfaltat» sau chiar pe o autostradă", a conchis Andrei Toma.

***

Arggo este o companie de consultanță și dezvoltare de software din România, care oferă clienților săi soluții care să-i ajute să se adapteze în mod optim noii paradigme a erei digitale. Firma beneficiază de aportul unei echipe de specialiști entuziaști și bine pregătiți din punct de vedere profesional. În prezent, Arggo are peste 100 de angajați, mai mult de 200 de clienți și peste 4.000 de utilizatori în cloud, fiind partener Gold al Microsoft.

Read the original article on agendaconstructiilor.ro

PRESS ARTICLE
November 28 2022

How can we help?


Schedule a meeting, start a project, gain insight or just say hello, we're happy to hear from you!



background




© ARGGO 2024