Companiile cu activitate de producţie în România au început să înţeleagă şi să îmbrăţişeze transformarea digitală care vine odată cu senzori inteligenţi de tip IoT şi cu tehnologii emergente precum realitatea mixtă şi asistenţa de la distanţă, în contextul în care procesul de adopţie a fost accelerat de pandemie, pe fondul nevoilor de optimizare şi eficientizare operaţională, a explicat Alina Iordache, business lead for Power Platform, Microsoft, pentru Europa Centrală şi de Est, în cadrul videoconferinţei videoconferinţa ZF #Optimize Business – Manufacturing, realizată în parteneriat cu Microsoft.
„Vedem că lucrurile se întâmplă deja încă de anul acesta şi mă aştept să continue în 2021. Vedem deja că se fac optimizări. Mă aştept ca mai multe companii să înceapă implementările. Multe companii au linii de producţie inteligente, şi-au achiziţionat echipamente, trebuie doar să coreleze soluţiile disponibile cu echipamentele pe care le au şi să vină cu lucruri avansate acolo unde tehnologia o permite şi unde industria o cere”, a declarat Alina Iordache, în cadrul videoconferinţei.
De la senzori inteligenţi de tip IoT care pot asigura aşa-numita mentenanţă preventivă într-o facilitate de producţie şi până la realitate mixtă cu ajutorul tehnologiei HoloLens, Microsoft a pus la dispoziţia clienţilor o suită de instrumente care pot duce un producător mai aproape de o fabrică inteligentă.
„Pe lângă instrumentele tradiţionale am văzut că realitatea augmentată a întregit oferta către clienţi. Am adăugat zona aceasta de realitate augmentată, realitate mixtă şi asistenţă de la distanţă”, a adăugat ea.
Tehnologia şi digitalizarea îşi fac loc din ce în ce mai mult în facilităţile de producţie de pe teritoriul ţării, în diferite sectoare. Aşa cum a atras atenţia Alina Iordache, soluţiile de acest tip sunt implementate iniţial de subsidiarele unor grupuri care au luat decizia de a adopta aceste instrumente de la nivel central.
Prezent în cadrul evenimentului online, Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, a subliniat că sectorul în care activează nu ar fi făcut faţă acestei perioade dacă nu era intens tehnologizat.
„Situaţia din prima jumătate a acestui an a devenit legendară. Producătorii de medicamente nu au putut să facă faţă nevoilor pe care le aveau ţările în pandemie, au fost nevoiţi să se repoziţioneze rapid, să reschimbe articolele fabricate pe linie pentru a face faă cerinţelor din piaţă. Dacă nu aveam procese înalt automatizate, acest lucru era practic imposibil”, a declarat el.
Acesta a mai explicat că anumiţi senzori sunt vitali pentru producţia de medicamente. „Pe linia de fabricaţie umiditatea, temperatura şi presiunea sunt monitorizate constant de senzori. În momentul în care intervin schimbări, senzorii îţi opresc automat linia de producţie pentru că ai ieşit din specificaţiile de fabricaţie. Iată un exemplu în care tehnologia ne ajută să nu greşim”.
Unul dintre aspectele care ridică întrebări pentru producătorii din România care nu fac parte dintr-un grup multinaţional este cel al costurilor, însă jucătorii prezenţi în cadrul conferinţei consideră că aceste costuri pot fi clasificate drept investiţii, întrucât ele oferă un ROI pozitiv de cele mai multe ori.
„Digitalizarea devine o obligativitate atât pentru a trece peste perioade dificile, cât şi atunci când vrei să te diferenţiezi. Din acest punct de vedere, costurile nu mai sunt doar costuri, ci investiţii pentru eficientizare, iar ROI este aproape întotdeauna pozitiv şi nu ar trebui să ne blocăm atât de tare în costuri”, a explicat Alexandru Radu, business development manager, Arggo Consulting, unul dintre principalii parteneri Microsoft în România.
Ce au mai declarat în cadrul videoconferinţei:
Alina Iordache, Business Lead for Power Platform, Microsoft for Central and Eastern Europe: Avem un studiu de caz interesant cu unul dintre cei mai mari producători auto, referitor la folosirea realităţii mixte, a HoloLens-ului, în combinaţie cu sistemele informatice deja implementate. Folosirea acestei noi tehnologii pentru a asigura de la distanţă, de exemplu, asistenţa de care aveau nevoie anumiţi oameni de pe linia de producţie, faptul că tehnologia permite asistenţa de la distanţă este foarte important. Este deja pus în practică iar rezultatele sunt foarte bune.
Dragoş Damian, CEO, Terapia Cluj: Fac din nou o distincţie între industriile care se pretează la robotizare, care au acţiuni repetitive în care se lucrează cu articole, modele unice. Spre exemplu, un producător de maşină va fabrica acea marcă timp de 5-10 ani până schimba marca. Industria automotive are produse cu durată lungă de viaţă să zicem. Medicamentele expiră undeva la 1-2-3 ani, deci este puţin probabil să vedem robotizare în zona aceasta. Dar, tehnologizare avansată, procese din toate liniile de manufactură, că e vorba de producţie, fie de controlul calităţii, un domeniu extrem de important în toate industriile.
Alexandru Radu, Business Development Manager, Arggo Consulting: Din experienţa cu clienţii noştri în această perioadă am observat câteva tendinţe: acele companii care aveau deja programate anumite transformări în direcţia digitalizării, s-au adaptat foarte rapid, mult mai rapid decât celelalte. Companiile care aveau deja o strategie pentru vânzarea online, evident au fost mult mai pregătite să aplice strategia şi să vândă online. Cu alte cuvinte, din ziua doi au fost deja productive, au vândut deja online, în timp ce alte companii au trebuit să aştepte 2-3-4 luni până au implementat magazin online.
Citeste articolul original pe zf.ro