CONTACT MEDIA HUB PARTNERSHIPS TAILORED SOLUTIONS PLATFORM BUSINESS SOLUTIONS
Back - PRESS ARTICLE
February 09 2024

RO eFactura - All you need to know

Starting January 1, 2024, in Romania, electronic invoicing in B2B transactions becomes mandatory. Companies must use the RO e-Invoice system, issuing invoices in XML format, ensuring compliance with fiscal efficiency and reducing tax evasion.

PRESS ARTICLE

De la 1 ianuarie 2024, în România, facturarea electronică a devenit obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoane impozabile stabilite pe teritoriul țării. Astfel, orice factură emisă în relația B2B -business to business- trebuie să fie raportată în sistemul național pentru facturarea electronică, denumit RO e-Factura, sistem care face parte dintr-o inițiativă de digitalizare a proceselor fiscale.

Ce înseamnă pentru businessul dumneavoastră această noutate legislativă?

În acest nou sistem, e-Factura este un fișier XML -Extensible Markup Language – un format utilizat pentru stocarea și organizarea datelor într-un mod structurat, prin utilizarea unei forme de marcare care definește elementele din cadrul documentului, folosind etichete care descriu și încapsulează informații.

E-Factura nu trebuie confundată cu factura electronică, care nu reprezintă decât varianta digitală a unei facturi obișnuite, fără vreo legătură directă cu formatul XML.

Ce businessuri sunt afectate?

Nu contează dacă sunteți sau nu plătitor de TVA, pentru că obligația de raportare vizează toate persoanele juridice impozabile stabilite pe teritoriul României, indiferent dacă este vorba despre un client persoană juridică sau instituție publică, despre livrare de bunuri ori prestare de servicii și așa mai departe.

Ce face RO e-Factura?

RO e-Factura este, în primul rând, un spațiu digital de transmitere a facturilor electronice. Veți avea certitudinea existenței unei astfel de facturi, însă pentru emiterea ei, este necesară parcurgerea unui set distinct de pași. Dacă vă doriți servicii RO e-Factura automatizate, veți găsi astfel de soluții la Arggo, prin intermediul Microsoft Dynamics 365 Business Central/NAV și Microsoft Dynamics 365 for Finance & Operations/AX sau soluții de sine stătătoare care nu depind de un ERP specific, cu care întregul proces, de la emiterea facturii, până la înregistrarea ei în baza de date ANAF, se desfășoară cu un minim de implicare din partea dumneavoastră.

Beneficiile sunt numeroase și au efecte semnificative asupra businessului. În primul rând, veți beneficia de o validare preliminară a informațiilor, înainte ca ele să fie trimise către ANAF. În al doilea rând, fișierul XML se generează direct din Microsoft Dynamics 365 Business Central/NAV sau Microsoft Dynamics 365 for Finance & Operations/AX și apoi este înregistrat și transmis automat în sistem, către destinatarii corespunzători.

Un fișier XML poate fi deschis pentru vizualizare în aplicații precum Notepad, TextEdit, Atom sau WordPad, însă nu veți vedea informațiile ca pe o factură obișnuită, ci anumite coduri corespondente, ce ar trebui analizate în mod individual. Tocmai de aceea, o soluție digitală de verificare este ideală, pentru că vă va simplifica semnificativ munca.

Cum se utilizează sistemul RO e-Factura?

Pentru a avea acces la sistemul RO e-Factura, este necesar să vă înregistrați în SPV - Spaţiul Privat Virtual, accesând platforma online dedicată și completând cererea cu informațiile solicitate, respectiv datele de identificare ale solicitantului persoană juridică și ale persoanei titular de certificat digital. Ulterior aprobării cererii dumneavoastră, veți primi acces la SPV și la sistemul RO e-Factura, pentru a emite și gestiona facturile electronice conform cerințelor legale. Mai departe, facturile pot fi create, trimise și descărcate cu ajutorul sistemului. Ceea ce este important de reținut este că odată introdusă în SPV, factura nu mai poate fi anulată, iar clientul o va putea descărca din propriul cont SPV creat la ANAF.

Această schimbare impusă de statul român are ca scop îmbunătățirea eficienței în domeniul fiscal, reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea proceselor de facturare. Este important ca societățile și contribuabilii să se asigure că sunt în conformitate cu cerințele impuse, pentru a evita penalitățile și pentru a-și continua activitatea fără probleme.

Read original article on: nationalul.ro

PRESS ARTICLE
February 09 2024

How can we help?


Schedule a meeting, start a project, gain insight or just say hello, we're happy to hear from you!



background




© ARGGO 2024